A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét.

A böngészőm frissítése

Európai digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály

Ez az oldal a digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabály (a digitális szolgáltatások egységes piacáról és a 2000/31/EK irányelv módosításáról szóló, 2022. október 19-i (EU) 2022/2065 európai parlamenti és tanácsi rendelet) szempontjából releváns információkat tartalmaz.
 

Miről szól?

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály egy olyan uniós jogszabály, amely az online platformokra alkalmazandó új keretet vezet be, amely nagyobb védelmet biztosít a fogyasztók és az üzleti felhasználók („a szolgáltatások igénybevevői”) számára az online terjesztett veszélyes áruk és illegális tartalmak ellen. Egy ilyen keretrendszer magában foglal olyan mechanizmusokat, amelyek segítségével a felhasználók jelezhetik, a platformok pedig eltávolíthatják a jogellenes tartalmakat vagy korlátozhatják az azokhoz való hozzáférést, a tartalom moderálására vonatkozó döntéseik indoklásával.
 

Mikor lép hatályba a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály?

Az online platformokra vonatkozó szabályok 2024. február 17-től lépnek hatályba.
 

Kijelölt kapcsolattartó pont

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 11. és 12. cikke értelmében a lastminute.com csoport kapcsolattartót jelölt ki a tagállami hatóságok, az Európai Bizottság, a Digitális Szolgáltatások Európai Tanácsa és a szolgáltatás igénybevevői számára  a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály követelményeivel kapcsolatos operatív célokra, valamint más uniós jogi aktusok céljaira. 

Hozzáférés a kapcsolattartó ponthoz

 

Értesítési és intézkedési portál

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 16. cikke értelmében a kormányzati képviselők, a megbízható bejelentők és a szolgáltatás igénybevevői az értesítési és cselekvési portált használhatják a webhelyünkön található jogellenes tartalommal kapcsolatos értesítések benyújtására.

Tartalommal kapcsolatos bejelentés benyújtása 
 

Belső panaszkezelő rendszer

Szolgáltatásaink igénybevevőinek joguk van panaszt emelni azon döntésünk ellen, mely szerint egy tartalom jogellenes vagy nem egyeztethető össze az általános szerződési feltételeinkkel, amennyiben úgy vélik, hogy a döntés negatívan érinti őket (például a felhasználó információkhoz, szolgáltatásokhoz vagy fiókjához való hozzáférésének eltávolítására, letiltására, felfüggesztésére vagy megszüntetésére vonatkozó döntés). Különösen akkor nyújthat be panaszt, ha a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 16. cikke szerinti értesítést küldött az Értesítési és intézkedési portálon keresztül, értesítést kapott a döntésről, és aggályai vannak az eredménnyel kapcsolatban. 

Panasz benyújtása

Ezenkívül a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 21. cikke értelmében a szolgáltatás igénybevevői jogosultak peren kívüli vitarendezési testületet felkérni az általunk hozott döntésekkel kapcsolatos viták rendezésére. A szolgáltatás igénybevevői olyan panaszokkal fordulhatnak ezekhez a bíróságon kívüli vitarendezési testületekhez, amelyeket a belső panaszkezelési mechanizmusok segítségével nem lehetett megoldani. A szolgáltatások igénybevevői panaszukat közvetlenül az adott szervhez is benyújthatják anélkül, hogy először a belső panaszkezelési mechanizmust kellene igénybe venniük. A tagállamok tanúsított peren kívüli vitarendezési testületeinek listája ezen a linken található link.

Vegye figyelembe, hogy a fent ismertetett csatornákon keresztül a következő nyelveken léphet velünk kapcsolatba: angol, francia, német, olasz és spanyol.
 

Digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály – éves átláthatósági jelentés 

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 15. cikke és az átláthatóság iránti elkötelezettsége értelmében a lastminute.com csoport éves jelentést készít az év során végzett tartalommoderálási tevékenységről. Ez a jelentés információkat tartalmaz a moderálási kezdeményezésről, beleértve az illegális tartalommal, az automatizált eszközök használatával, a képzési intézkedésekkel és a panaszkezelő rendszereken keresztül kapott panaszokkal kapcsolatos információkat.

Lásd a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályhoz kapcsolódó éves átláthatósági jelentést (az első éves jelentés 2024 decemberéig válik elérhetővé)
 

Tájékoztatás a szolgáltatás igénybevevőinek átlagos havi számáról az Európai Unióban

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 24. cikkének (2) bekezdésével összhangban a szolgáltatási jelentés igénybevevői magukban foglalják az említett cikk hatálya alá tartozó közvetítő szolgáltatások átlagos havi aktív igénybevevőinek számát az EU-ban, amely az elmúlt hat hónap átlagaként kerül kiszámításra.

A legutóbbi jelentés megtekintése

 

Iratkozzon fel ingyen a legfrissebb utazási hírekért
Kattintson az Engedélyezésre az Értesítésekhez